Bettskena hos Tandvård Svea Tandklinik

Varför bettskena?

Det finns en rad anledningar till att överväga att börja använda bettskena. Vanligaste anledningen är bruxning, “gnissla tänder” eller pressa som man också säger, en annan anledning kan vara spänd käkmuskulatur där huvudvärk inte är ett ovanligt symptom.

Istället för att slita på tuggytor så kan bettskena vara ett bra alternativ. Vilken typ och vilket problem man har framkommer vanligen vid en vanlig undersökning. Men vet man med sig att man gnisslar tänder så ska man givetvis inte invänta att det blir skador på tandytorna.

Fördelar:

En bettskena är en av tandtekniker specialtillverkad plastskena som används för att påverka underkäkens rörelse-mönster på ett sätt som medför en förbättrad funktion i tuggsystemet och bidrar till att spända käkmuskler lättare kan slappna av. Det avlastar sekundärt käklederna, käk- och nackmuskulatur. En bettskena kan också användas för att undvika nedslitningen av tänderna vid tandgnissling.

Det finns flera sorters bettskenor som används vid olika tillstånd.

Bettskena pris

-Mjukplastskena för bettfysiologisk behandling, per skena 2 110 kr
-Bettskena i hård akrylat, utförd på bettfysiologiska indikationer, per skena 3 530 kr.

Användning och skötsel av bettskena

Det är viktigt att du använder skenan hela tiden under natten, skulle den orsaka obehag, så återkom snabbt till tandläkaren för att fixa till den. I början kan man tycka att saliven ökat, men det är övergående.

Vid behandling med bettskena är det extra viktigt med en god munhygien. Borsta därför tänderna noga innan bettskenan sätts in i munnen. Det är också viktigt att du rengör bettskenan varje morgon med vanlig tandborste och tandkräm. Skenan ska förvaras i den ask som du har fått i samband med utlämningen. Med jämna mellanrum kan man använda en Corega tablett för att lösa upp tandsten som kan bildas runt bettskenan.

Om skenans passform skulle förändras eller om skenan krånglar på annat sätt, så kontakta oss. Ta med bettskenan vid varje besök hos oss. Visa upp den till oss innan undersökningar och eventuella nya behandlingar.

Tror du eller vet du att du har behov av en bettskena så boka antingen en konsultationstid eller en undersökning och uppge att det gäller bettskena.

Att gnissla tänder eller pressa är vanligare än man tror. En del känner själva att de har spända käkmuskler och att de gnisslar tänder. Men långt ifrån alla vet om att de gör det. En tandläkare ser det ofta och bör då upplysa om det tillståndet såklart. Om man sliter ner sina tänder på tuggytorna så kan det ge konsekvenser framöver som är besvärliga att göra något åt. Då kan en bettskena vara en enkel och billig lösning och på köpet ökar chansen till att du får en bättre avslappnad sömn.

Boka tid nu – Boka tid