Bettskena hos tandvård Svea Tandklinik

Bettskena används som behandling vid funktionsstörning och smärta i käkleder och käkmuskler samt för att hindra patienter som gnisslar tänder fortsätter slita på tänderna eller minska belastningen på implantattänder.

Istället för att slita på tuggytor så kan bettskena vara ett bra alternativ. Vilken typ och vilket problem man har framkommer vid en vanlig undersökning. Men vet man med sig att man gnisslar tänder så ska man givetvis inte invänta att det blir skador på tandytorna.

Vi producerar skenor tillsammans med tandtekniker. En bettskena är specialtillverkad plastskena som ni kan använda för att påverka underkäkens rörelsemönster på ett sätt som medför en förbättrad funktion i tuggsystemet och bidrar till att spända käkmuskler lättare kan slappna av. Det avlastar sekundärt käklederna, käk- och nackmuskulatur. Ni kan använda en bettskena för att undvika nedslitningen av tänderna vid tandgnissling.

bettskena

Olika typer

  • Det finns olika typer av bettskenor för olika indikationer. På denna hemsida visar vi er endast de mest förekomna.
  •  Det finns flera sorters av tandskenor som används vid olika tillstånd:

Standard Bettskena

Standard bettskenan är den bettskenan som används i allra flesta fall. Den är bäst vid smärta och funktionsstörningar från käkleder och käkmusklerna. Är den utförd korrekt, så är komplikations risken minimal dvs inga bieffekter.

Indikationer

  • Vid akut eller kronisk smärta från käkmuskler (myalgi) och käkleder (artralgi) samt huvudvärk p.g.a. TMD.
  • Vid uttalad bruxism för att hindra ytterligare tandslitage.
  • För att minska belastningen på protetiska konstruktioner. 

Akut Bettskena

Detta är en liten special tillverkad bettskena som enbart täcker 4-6 framtänder. Denna skena skall göras för korttidsbehandling. Max 2-3 veckor. Annars finns risk för förändringar i bettet. Därför måste patienten lämna tillbaka skenan till tandläkaren efter avslutad behandling. Efter det så skall man göra en stabiliseringsskena, dvs en normal bettskena.

Indikationer

Skall användas vid akut eller kronisk myalgi.

Risk med den akuta bettskenan
Risken för oväntade effekter på bettet ifall patienten inte kommer tillbaka efter 2-3 veckor.