Tandblekning-tandläkare

Tandblekning i Stockholm

Tandblekning på klinik!

Vem vill inte ha ett vitt leende?
Vi har blekt tänder sedan 90-talet och metoderna har varit lite olika över tid. Vi försöker alltid hitta det medel och den metod som är bäst, skonsammast och framförallt inte skadlig för vare sig tänder eller hälsa. Kommer nya blekningsmetoder så tittar vi på dem och jämför.

Vita tänder

vita tänder
Medicine. Beautiful doctor in the hospital

På Svea Tandklinik använder vi Opalescense vid klinikblekning samt för hemmablekning.
Vid klinikblekning så bokas 1½ timme, där man sitter i tandläkarstol i 2 x 20 minuter med medlet applicerat på tänderna, ingen laser/UV-lampa eller annat som ej ger någon blekningseffekt.

Inför eller i samband med blekningstillfället så rekommenderar vi starkt att man gör en tandrengöring. Alla beläggningar och tandsten påverkar slutresultatet, så för att uppnå det bästa resultatet boka gärna en rengöring i samband med blekningen.

Under själva behandlingen kan ilning uppkomma eller att det under de kommande dagarna efter blekning kan uppkomma ilningar. Det kan lindras genom fluorbehandling. Det är väldigt individuellt om man får ilningar eller ej så man kan i förhand inte säga om det blir så eller inte. Ilningarna upphör efter en kortare tid.

Detsamma gäller effekten av blekningen, det är också väldigt individuellt och beror dels på tänderna i sig (emaljuppbyggnaden och grundfärg) dels på skötsel och vad man äter/dricker. Man bör under minst 48 timmar efter blekningstillfället undvika mat/dryck med starka färgämnen som t ex blåbär eller kaffe/rödvin.

Man kan räkna med att full blekningseffekt uppnås efter c:a 48 timmar. Vanligen så bibehålls ett gott blekningsresultatet c:a 1 år, men det kan skifta beroende på t ex mat/dryck och inte minst snus/rökning och med tiden så tappar man blekningen, ungefär på samma sätt som man tappar en solbränna.

Skillnaden mellan hemmablekning och klinikblekning är dels behandlingstiden dels medlets koncentration. Det medel vi använder på kliniken har avsevärt högre verkningsgrad (40%) än det man använder vid hemmablekning (18%). Dock kan man uppnå ett gott resultat vid hemmablekning vid upprepad användning.

Tandblekning på kliniken

Dina tänder blir vitare innan du ens hunnit lämna tandläkarmottagningen i Stockholm. Vi använder oss av blekningsmedel som är kraftfullt (Opalescense), ingen belysning eller laser används för att den ska verka. Du slipper alltså obehaglig hetta och skadliga ultravioletta strålar. Blekningsmedlet aktiveras så fort den applicerats på dina tänder. Enkelt och bekvämt. Och inom en timme har du märkbart vitare tänder. Efter c:a 48 timmar har den fulla effekten uppnåtts.

Viktigt att veta: De laser och härdlampor som används för blekning har ingen eller väldigt begränsad positiv effekt på blekningen, dessa används snarare som placeboeffekt och inget annat.

  • Klinikblekning 3500kr*, mindre ilning 5-10 grader vitare på skalan Opalescense.

Bleka tänder hemma

Pris 3000kr. Vi tillverkar en anpassad blekningsskena till dig och du får med dig blekningsgel (Opalescense för hemmabruk). Gelen ska appliceras i den tunna, bekväma skenan som placeras på dina tänder 30 min/dag. Optimalt resultat uppträder vanligtvis när processen har pågått 3–8 dagar. Vi går igenom vad du kan förvänta dig av behandlingen, beroende på vilka missfärgningar som finns på dina tänder. Resultatet varierar mellan olika patienter och förutsättningar.

tandblekning

Att tänka på vid blekningar

Effekten beror på olika faktorer: missfärgningar, som t.ex. läkemedels- och fluormissfärgningar, men även missfärgningar orsakade av rotfyllda tänder. Bäst effekt visas på missfärgningar orsakade av kaffe, tobak och färgrika födoämnen. Vi kan inte ändra tandens grundfärg så har man i grunden gula tänder blir effekten mindre påtaglig.

Biverkningar

Ilningar – Uppkommer temporärt hos vissa patienter och avtar efter några timmar. I övrigt inga biverkningar.
Gravida och ammande bör undvika att bleka sina tänder i och med att det inte får bedrivas forskning på denna grupp kvinnor och att man därmed inte kan påvisa eventuella negativa effekter.

Information till dig som skall bleka tänderna på Svea Tandklinik

Behåll dina tänder vita!
Tandblekningen på kliniken är den bästa kickstarten för vitare tänder. Men troligtvis kommer du att vilja fortsätta processen för att försäkra dig att dina tänder når sin allra vitaste potential. Personalen rekommenderar dig produkter för uppföljande behandling som du gör hemma under ett par dagar. Under dessa dagar fortsätter dina tänder att blekas och stabiliseras slutligen i sin nya vita glans.

Blekningsmedlet aktiveras helt enkelt så fort den applicerats på dina tänder. Du väljer själv om du vill bleka alla eller vissa. Det är bara missfärgningar som tas bort vid tandblekning, vi kan inte ändra grundfärgen. Så har du en gulaktig grundfärg kan inte tänderna bli vita.

Dokumentation

Det finns många olika blekningsmetoder och preparat, vilka är bäst för dig och vilka ger verkligen ett resultat?
Några garantier för resultat kan inte ges då många yttre faktorer spelar in hos varje individ.
Här nedan (länk till pdf-dokument) kan ni läsa om en studie som gjorts på just det preparat vi använder.

Blekning av vitala tänder, verkningsmekanismer, biverkningar, beständighet och några fallpresentationer av före detta rökare.
En studie av några tandläkarkandidater vid Institute of Odontology, Karolinska Institutet, Huddinge, Sweden

Klicka här Frågor och svar om tandblekning
Klicka här Boka tandblekning