Tandläkare i Stockholm – Svea Tandklinik

Rotfyllning – Endodonti

Här nedan ser ni en schematisk bild på hur en rotfyllning kan gå till (dock ej med våra SAF-filar).

Mer information om Endodonti

Rotfyllning, varför?

Om din karies är så långt gången att hålen i tänderna blir riktigt djupa kan det bli aktuellt Endodonti med föregående kanalrengöring.

Tandvärk, eller pulpit som är den korrekta medicinska termen, uppstår när bakterierna når pulpan, det vill säga mjukvävnaden inne i tanden. Då kommer inte kroppens eget försvar åt bakterierna och tanden måste rengöras.

När det är rent är det dags för rotfyllning.

Då gäller det först att frilägga tanden för att undvika att bakterier eller saliv kommer ner i rotkanalen. Det gör man med en kofferdam, ett slags gummiduk, som fästs runt tanden.

När en rotfyllning genomförs kan de vara svårt att bedöva hela tanden redan från start, då området kan vara rejält infekterat. Det kan leda till smärta i början av en rotfyllning, men när tandläkaren har öppnat rotkanalen kan bedövningen läggas direkt i kanalen som då bedövas.

Rotfyllning ”smärtfritt” på Svea Tandklinik

De flesta brukar bli förvånade när de upptäcker att en rotfyllning kan ske lätt och smärtfritt. Om nerverna i rotkanalen dödats av bakterierna har du kanske inte ens märkt att du har en infektion.

Det upptäcks ofta först på röntgenbilderna, om nerverna är döda är känseln i tanden borta. Är nerverna och tanden känsliga får du självklart bedövning vid en rotfyllning.

Vi använder os av ett nytt innovativt system SAF (Self Adjusting Files) där såväl rensningen som förslitningar minimeras. Det går dessutom avsevärt fortare än vid användning av traditionella system. Resultaten har visat sig väldigt goda och man kan se en klar minskning av ”misslyckade” rotfyllningar.

 

Tanden funktionell igen efter endodonti

En rotfyllning på Svea Tandklinik kräver minst två behandlingstillfällen. Vid den första behandlingen öppnas en väg in till rotkanalen för att ta bort resterna av tandpulpan och göra rent rotkanalen, vissa tänder har upp till fyra kanaler.

När tanden är rensad fylls utrymmet med ett bakteriedödande medel som får verka under en dryg månad.

Under tiden får du en provisorisk fyllning. Vid andra besöket fylls rotkanalen med guttaperka, ett gummimaterial som ersätter den skadade vävnaden. På det lägger man dit en permanent fyllning av samma material som en vanlig lagning, eller om tanden är försvagad en krona i porslin eller Zirkonia.

Efter en lyckad rotfyllning kan tanden fungera som vanligt igen, men den blir aldrig lika stark som den friska tanden.

Rotkanalens morfologi

Morfologin i rotkanalerna påverkar i högsta grad lyckande frekvensen på en rotfylld tand. Därför tar det också längre tid hos oss innan du kan få en definitiv behandling på en rotfylld tand. Tandläkaren skall förklara mer ifall du blir rotbehandlad. Ju mer du som patient förstår vad du genomgår, desto bättre blir din relation till tandläkare.

Informationsblad efter en rotfyllning – Infoblad