Snarkskena – apnéskenor

Tandläkaren Noran De Basso är en diplomerad tandläkare och därmed behörig att utföra apnéskenor på patienter där landstinget subventionerar behandlingen. Han har arbetat med snarkskenor sedan 90-talet.
Utvecklingen har gått framåt och idag finns mycket smidiga och framförallt effektiva apneskenor som inte irriterar så mycket som tidigare modeller gjorde.  

För att det ska bli bra behandlingsresultat

förutsätter det att tänderna inte har några anmärkningar eller kommande justeringar. 

Snarkskena bekostas av Landstinget om man bedöms ha en viss nivå av sömnapné, i övriga fall går kostnaden 100% på patienten. Bedömningen genomförs av en specialistläkare som remitteras av Svea Tandklinik.

Vi har i huvudsak tre typer av snarkskena

1. Biblock Apnéskena, detta är en tvådelad skena där käkarna inte fastnar. Man kan även lägga till ytterligare funktioner på skenan. Det är öppet hål i fronten, samt små gummifästen för att hålla ihop käkarna under sömnen. Den viktigaste fördelen är att det går att individanpassa framflyttningen efter att skenan är utförd. Dessa är patenterade lösningar och bekostas inte helt av landstinget. 

2. Biblock, en tvådelad skena där det förekommer en viss begränsning av justeringen. Denna fungerar också bra och bekostas helt av landstinget. 

3. Monoblock, en skena som sitter ihop och inte kan justeras efter att den är utförd. När man har den på plats i munnen kan det bli svårt för patienten att gapa. Det var denna skena som användes mestadels när vi började med snarkskenor på kliniken.

Nedan kan du läsa mer om behandlingen och varför det är livsviktigt att inte snarka. Vi tar digitala scanningsavtryck, dvs ingen obehaglig massa i munnen. 

Boka din tid för utredning och behandling. Skenan får du inom 14 dagar. 

Läs mer

Frågor och svar om snarkskena – Klicka
Skötselinstruktion antiapnéskena – Ladda ner
Boka konsultationstid – Boka tid