Zirkonia tandimplantat

Du är välkommen till Svea Tandklinik på en konsultation där du träffar Dr. Noran De Basso personligen och går genom hur en behandling kan gå till just för dig.

Dr. De Basso är både medlem av världsorganisationen IAOC och den första medlemmen från Sverige i europeiska organisationen ESCI. Tandimplantat i Zirkonia och unika zirkoniatänder är det han mest brinner för inom tandvården.

Konsultation för Zirkoniaimplantat erbjuds just nu kostnadsfritt hos oss…Varmt välkommen!

Zirkonium

Zirkoniaimplantat är det enda metallfria tandimplantat som uppnår en osseointergation i munnen på människan. Att utföra Zirkoniaimplantat är en standardbehandling som föreslås till alla implantatpatienter på Svea Tandklinik sedan år 2008. Kliniken har en gedigen erfarenhet gällande Zirkoniaimplantat då vi var bland de första svenska tandläkarna att använda sig av Zirkoniaimplantat. Vi undervisar och bedriver omfattande forskning gällande materialet zirkonia tillsammans med Stockholms universitet. Hos oss är det inte en stor prisskillnad för ett Zirkoniaimplantat jämfört med ett titanimplantat.

Klinikchefen Dr. DeBasso är känd i Sverige som forskare och har forsknings- och utvecklingsarbete tillsammans med både Göteborgs och Stockholms universitet. Hans patienter kommer från hela världen då han har unika kunskaper inom kirurgi och om materialet Zirkonia. Svea Tandklinik och Dr. De Basso har utvecklat en kirurgisk teknik som gör att implantaten får längre hållbarhet. Han är troligtvis den mest erfarna och kunniga tandläkaren inom Zirkoniatandimplantat i Sverige.

Dr. De Basso är även känd internationellt och är bland de tandläkare som utfört flest implantatbehandlingar genom åren. Pionjären inom Zirkoniaimplantat Tandläkare Bobby Bäckman är övertygad om att Noran är rätt man på rätt plats och har med stolthet lämnat över stafettpinnen till honom.                                                                            

Efter över 30 000 inopererade implantat följer Dr. De Basso fortsatt utvecklingen på nära håll och föreläser och närvarar på internationella Zirkoniakongresser.

Vad är Zirkonia eller Zirkoniumdioxid

När man pratar om Zirkonium (atomnummer 40, Zr) och tandimplantat så är det egentligen Zirkonia som avses och är det korrekta namnet att använda.

På svenska brukar man stava det med k medan på engelska är det med ett c. Zirkonia är fullt ut oxiderat Zirkonium med några tillsatta material för stabilitet och hårdhet (bl a Yttrium). Zirkonia är samma sak som Zirkoniumdioxid (ZrO₂) och är ett av de hårdaste material man kan hitta, det ligger just under diamant i hårdhetsgrad. Zirkonia räknas in under gruppen keramer medan Zirkonium (grundämnet) är en metall.

Att kunna använda tandimplantat gjorda i Zirkonia, som ett komplement eller ersättare till metallen Titan, är i sig revolutionerande eftersom hållbarheten är högsta tänkbara och att man då kan komma ifrån att få metall i munnen.

Zirkoniakronor

I konstgjorda kronor har man traditionellt använt sig av porslin och metall men även det billigare materialet akryl, men nu finns det även Zirkoniakronor med en högre hårdhet och hållbarhet.

Kronor i Zirkonia kan även färgas in på ett annat och beständigare sätt än som man gör nu där man i princip handmålar. Ytskiktet kan anpassas för att på så sätt passa in och likna de övriga tänderna vilket gör att man med svårighet ser att det är en konstgjord tand.

zirkonia tandimplantat

Historik

Tandimplantatsystem i titan har funnits sedan 60-talet och ursprunget är svenskt. Dr. Brånemark tog då fram ett titanimplantat som används än idag. Han upptäckte att Titan var det material som hade högst acceptans av kroppen och växte helt fast med benet. Detta gör att de sitter väldigt länge på plats i munnen och är en god ersättare för en förlorad tand.

Nu har man funnit att också Zirkonia accepteras av kroppen och läker fast i benet. Zirkoniatandimplantat har utvecklats mer och mer över tid och även de större tillverkarna av tandimplant har nu tagit fram zirkoniatandimplantat som komplement till de traditionella titanimplantaten och framsteg görs för att få Zirkoniaimplantat att mäta sig med Titanimplantaten.

Är vi där redan nu? Ja, många framhåller att Zirkoniaimplantaten är likvärdiga eller tillochmed bättre än Titan-implantaten, medan andra är lite mer konservativa och inväntar mer forskningsresultat. Nya designer kommer hela tiden och idag tar man även fram Zirkoniakronor och får då en så kallad fullzirkonialösning helt utan metall.

Vi har nu arbetat med Zirkoniaimplantat i flera år med gott resultat och vi ser en ljus framtid där dessa tandimplantat tar en allt större del av marknaden.

Varför Zirkonia tandimplantat?

Vetenskapligt studerat

Zirkonia tandimplantat har använts i Europa sedan sent 80-tal och i USA sedan 2007 med ett gott resultat.

Biokompatibelt material

Zirkonia interagerar väldigt bra med den mänskliga kroppen, d.v.s. att det är biokompatibelt. Zirkonia är CE godkänt i Europa och i USA av FDA (US Food and Drug Administration) och betraktas därigenom som ett säkert och icke giftigt material.

Fantastisk Estetik

Den snygga vita färgen i Zirkonia är naturligare än titan och lyser därmed inte genom tandköttet vilket titan kan göra.

Styrka

Zirkonia har visat förstklassiga biomekaniska egenskaper som hög hållfasthet och böjhållfasthet vilket gör att Zirkoniaimplantat står emot höga påfrestningar vid tuggning.

Bästa valet för Osseointegrationen

Resultat av kliniska studier visat att Zirkonia har, om inte bättre, minst likvärdig osseointegration (benintegration) som titanimplantat. Många studier pågår för att förstå kopplingen mellan Zirkonia och ben.

Låg risk för plackuppkomst

Zirkoniaimplantat visar en låg uppkomst av plack och har en god inverkan på den allmänna munhälsan och främjar ett friskare tandkött, små mängder inflammatorisk infiltrering och god mjukvävnadsintegration som leder till lägre risk för tandlossning.

Hälsomedvetenhet

Patienterna är idag mer noggranna och kunniga inom munhälsan än tidigare. Zirkoniaimplantat passar därför den förbättrade patientmedvetenheten då det är mer biokompatibelt. Tandimplantatet har en vit naturlig färg och är därför ett bättre estetiskt alternativ än Titan.

Allergi överkänslighet

En del patienter är allergiska mot metaller och därför är Zirkonia ett bättre alternativ då den är en keram och inte metall. Det finns inga dokumenterade fall av allergiska reaktioner hos patienter än så länge.

Naturnära

Studier visar att det inte någon skillnad på blodflödet i omkringliggande vävnad och i vävnad runt en vanlig tand.

Inga titanjoner som kan orsaka inflammationer vid implantat

Högre nivåer av titanpartiklar i kringliggande vävnad som associeras med tandlossning har konstaterats genom nyligen gjorda studier.

Vad kostar Zirkonia tandimplantat? Pris:

I princip kostar en implantatbehandling med tandimplantat av Zirkonia ungefär 16 000 kr till 25 000 kr. Detta är beroende på patientens ersättning från Försäkringskassan. Behövs det fler implantat så ökar kostnaderna men också ersättningen man får från Försäkringskassan. T.ex. kostar ett singel implantat ca 21 000 kr efter rabatter men gör man 2 st samtidigt så blir det ca 35 000 kr.

Det blir dyrare ifall om man behöver tillsätta konstgjort ben.

Det stämmer att det är lite dyrare att köpa in Zirkoniatandimplantat än titantandimplantat, men då Zirkoniaimplantaten är i ett enda stycke behöver det inga reservdelar, så slutpriset blir ungefär detsamma som för titantandimplantat. I denna kostnad ingår inte borttagning av tand eller tänder för den aktuella regionen.

Innan behandlingen påbörjas får man alltid ett preliminärt kostnadsförslag med det ungefärliga priset för behandlingen.

För att få en övergripande kostnadsplan så kan du beställa en konsultationstid som vanligtvis kostar mellan 530-1530kr.  

Hur gör vi Zirkonia tandimplantat?

Samtlig information nedan är generell, individuella avvikelser förekommer, men grunden är densamma.

Besök 1: Utredning/konsultation

Vi utför klinisk och röntgenologisk undersökning där man fastslår behandlingsbehovets omfattning (vad som skall göras) samt ger ett skriftligt kostnadsförslag, som måste godkännas av båda parterna innan påbörjad behandling.

Besök 2: (I förekommande fall): Preoperativa behandlingar

Efter akut/kausal behandling Operationsplanering

Patienten skall vara färdigbehandlad med all akut behandling innan operationen blir aktuell. Patienten får inte ha inflammationer och infektioner i munnen. Ifall sådan behandling har utförts nyligen, så skall slutlig kontroll göras innan implantatoperation blir aktuell. Om förutsättningarna ändrats så skall nytt skriftligt kostnadsförslag skrivas. 

Besök 3: Operation av tandimplantat

Att utföra en implantatoperation är ett avancerat ingrepp som sker under lokalbedövning. 

Först öppnas tandköttet så att käkbenet kan skådas, antingen genom att man med hjälp av skalpell och raspatorium lösgör tandköttet eller genom ett litet titthål.

Sedan förbereds käkbenet med olika borrar för att göra plats till implantatskruven.

För att operationen ska bli lyckad så ska implantaten ha en bra relation till granntänder, andra implantat samt till motstående käke. Denna procedur är viktig för att undvika risk att få onödiga komplikationer. 

Hänsyn måste även tas till vävnaderna i regionen som skall opereras. Det finns givetvis många andra saker som skall stämma vid operationen för ett gott resultat. I synnerhet måste tandläkaren vara försiktig och besitta rätt kunskaper när man sätter tandimplantat.

Skulle implantaten inte bli parallella så blir tandläkaren tvungen att slipa på implantatet i munnen och riskerar därmed kvaliteten på implantatet. Tandläkare Noran De Basso’s uppfinning DeGuide Kit, är ett bra verktyg för att få parallellt satta implantat med perfekt relation till motstående käke. 

När implantaten är inskruvade i käken sätts ett litet skruvlock på toppen av skruven och tandköttet sys ihop.

Besök 4: Suturborttagning och efterkontroll

Du kommer tillbaka efter 7-14 dagar för kontroll av slemhinnan och avlägsnande av kvarsittande stygn.

Besök 5: Läkningsfas

Beroende på kvalitén på benet så kan läkningsfasen vara mellan 2-9 månader. När du kommer utför vi en ny klinisk och röntgenologisk undersökning för att se så att implantatet läkt in i käken. Om allt ser bra ut bokas ett nytt besök in för avtryckstagning.

Besök 6: Avtryck

Ett avtryck av implantatet tas i munnen med en slags silikonpasta eller med hjälp av en 3-D scanner och vi beställer tandkronorna. 

Besök 7: Utlämning av tandkronor/bro

Man cementerar fast tandkronan/bron och behandlingen är klar. Nu är det viktigt att du följer våra munhygiensråd för att implantaten och du inte skall få några komplikationer. 

Besök 8: Kontrollfas/uppföljning

Alla behandlingar måste kontrolleras beroende på behandlingens omfattning. I regel görs detta i samband med förutbestämda återbesök, som kan vara olika till antal på olika patienter. Skulle dessa återbesök inte efterföljas, så tappar man alla behandlingsgarantier och endast en begränsad tillverkningsgaranti gäller då. De patienter som inte genomgår de regelbundna kontrollerna har också visat sig ha flest komplikationer.

tandimplantat
iaoc noran
noran de basso

2023-06-30

bästa tandläkar i sverige

juan carlos lara

Response from Tandläkare i Stockholm - Svea Tandklinik

Det Värmer med positiva recensioner. Vi skall ställa upp då patienten skall ha

långvarig behandlingsresultat.

Med vänliga hälsningar

Svea Tandklinik

2022-11-15

Jag har gjort 2 zirkonia implantat och jag är otroligt nöjd. Jag hade läst på innan och var ganska rädd men när jag kom till Svea tandklinik och möttes av tandläkare Noran De Basso och hans sköterska blev jag helt lugn. Otroligt vänliga och sympatiska. Själva ingreppet då skruvarna skulle på plats tog bara några minuter och det kändes absolut ingenting. Jag hade ingen värk efter ingreppet och jag är otroligt nöjd med mina fina implantat. Rekommenderar verkligen Svea Tandklinik!

Anita

Response from Tandläkare i Stockholm - Svea Tandklinik

Bästa Anita

Tack för din kommentar.

Vi försöker göra vårt bästa för våra patienter.

Med vänliga hälsningar, Svea Tandklinik

2022-10-25

Innan jag fick implantat hade jag endast hört talas om titan så Zirkonia var någonting nytt. Efter tre år kan jag inte annat än ge högsta betyg till detta material och till Svea Tandklinik som utförde “operationen”. Tanden känns helt naturlig och jag har inte haft några komplikationer.

/Jonas

Jonas
2022-09-07

Jag är väldigt nöjd med Svea tandklinik och kan varmt rekommendera. Tack vare dem har jag fått ut tre stökiga visdomständer som alla har dragits ut otroligt smidigt och professionellt. Det märks att de kan sin sak!. Jag fick ett Zirkonia implantat, köns jättenaturligt och det känns som min naturliga tand.

Leif

Response from Tandläkare i Stockholm - Svea Tandklinik

Bästa Leif

Det Värmer med positiva recensioner. Vi skall ställa upp då patienten skall ha

långvarig behandlingsresultat. Med vänliga hälsningar, Svea Tandklinik