Tandimplantat Historia

Per-Ingvar Brånemark

Professor P-I Brånemark

Innovation

Redan 1965 behandlade professor Brånemark sin första tandlösa patient med titan tandimplantat i Göteborg. Så i drygt 50år har denna innovation funnits och givetvis utvecklats både estetiskt och funktionellt samt inte minst material och design.

Tidigare har Sverige alltid varit restriktiva med nya material inom medicin, men efter EU-inträdet så ökade antalet olika implantattillverkare från 5 st till över 250 st med olika typer tandimplantat i Sverige. Idag finns flera företag som inte har de kvalifikationer de borde, avsaknad av forskning och dålig eller obefintlig dokumentation, men även att det föreligger risk för konkurs och skulle det inträffa kan plötsligt dessa patienter stå utan reservdelar, vilket kan leda till tragiska och inte minst kostsamma situationer.

Såna fall har vi haft flera av och hanterat genom åren. Ju mindre information det finns om ett tandimplantat desto mer tveksam bör man vara. Den information som finns, förutom ren produktinformation, ska gärna vara skriven av oberoende forskare eller medicinsk press. Vidare bör det finnas studier och tester som visar på att tandimplantatet är av god kvalitet.

Problem med tandimplantat – läs mer
Om tandimplantat – läs mer
Hur gör vi – läs mer
Boka tid nu – boka tid